Ustawienia prywatności (cookies)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Aby dowiedzieć się więcej i spersonalizować swoje preferencje, kliknij „Ustawienia”. W każdej chwili możesz zmienić swoje preferencje, a także cofnąć zgodę na używanie plików cookie na poniższej stronie.
Polityka prywatności
*Z wyjątkiem niezbędnych

Chemia żywności 5 - Jak działa ciekły azot?

Seminarium
120 min
Seminaria
Przedmiot: Chemia
Miasto: Wrocław
Podczas ostatniego seminarium studenci dowiedzą się, czym są tłuszcze, w jakich produktach występują oraz jakie funkcje pełnią w naszych organizmach. Wykonają również samodzielnie dwa doświadczenia – przygotują lody pełnotłuste i odtłuszczone metodą błyskawicznego mrożenia ciekłym azotem, a następnie porównają oba smaki.

Pełny opis specjalizacji znajdziesz TUTAJ.

Podczas cyklu seminariów studenci pracują metodą projektową. W zależności od dynamiki pracy grupy powyższy plan zajęć może ulec zmianie.

Przed zajęciami

Szczegóły miejsca zajęć:
SPRAWDŹ LOKALIZACJĘ MIEJSCA NA MAPIE
Informacje dodatkowe dla rodziców:
W ramach zajęć studentki i studenci będą zajmować się tłuszczami i przy użyciu ciekłego azotu wykonają lody, które będą mogli zjeść.

Do 8 grudnia prosimy o przesłanie na adres wroclaw@ud.edu.pl informacji, czy dzieci mają jakieś uczulenia/nietolerancję pokarmową – zwłaszcza jeśli chodzi o laktozę, gluten itd.

Prosimy studentów o zabranie ze sobą dzienników laboratoryjnych i fartuchów.

***

Recepcja zostanie przygotowana w holu głównym.

Prosimy studentów o punktualność, a osoby z długimi włosami - z racji pracy w laboratorium - o ich związanie.