Ustawienia prywatności (cookies)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Aby dowiedzieć się więcej i spersonalizować swoje preferencje, kliknij „Ustawienia”. W każdej chwili możesz zmienić swoje preferencje, a także cofnąć zgodę na używanie plików cookie na poniższej stronie.
Polityka prywatności
*Z wyjątkiem niezbędnych

Jakie produkty zawierają gluten?

Warsztaty
60 min
Blok IV
Przedmiot: Żywność i żywienie człowieka
Miasto: Wrocław
Warsztaty naukowe dla dzieci w wieku 10-11 lat we Wrocławiu
Czy wiesz, że gluten to specjalna grupa białek, która występuje głównie w pszenicy, życie i jęczmieniu? Choć ostatnio dieta bezglutenowa stała się bardzo popularna, warto wiedzieć, co to dokładnie jest i jak wpływa na jedzenie, które jemy na co dzień.

Podczas warsztatów dzieci będą eksperymentować, aby odkryć, czym jest gluten i jak wpływa na przygotowywanie ciasta. Zajęcia będą połączeniem teorii z praktycznym eksperymentem o nazwie „łowimy gluten”. Dzieci nauczą się, jak obserwować, formułować hipotezy i wyciągać wnioski, a także dowiedzą się, czym jest nietolerancja glutenu i jak może wpływać na zdrowie.

Przed zajęciami

Szczegóły miejsca zajęć:
RECEPCJA: pod laboratorium II H (budynek H).
ODBIÓR: po zajęciach dzieci zostaną przyprowadzone na recepcję.
PARKING: zachęcamy do przyjazdu komunikacją miejską, przystanek: Uniwersytet Ekonomiczny.
Mapa: https://maps.app.goo.gl/WXM58vw5rd9uGERW9
Mapa kampusu UE: https://uew.pl/uczelnia/mapa-uczelni/
Informacje dodatkowe dla rodziców:
WAŻNE: Dzieci podczas warsztatów będą pracować z produktami zawierającymi gluten, ale nie będą ich spożywać.

PUNKTUALNOŚĆ: ze względu na organizację zajęć oraz odpowiedzialność organizatora za uczestników prosimy o punktualne przyprowadzanie oraz odbieranie dzieci po zajęciach.
OBOWIĄZKOWO: identyfikator z imieniem i nazwiskiem oraz aktywnym numerem telefonu do rodzica.
ORGANIZACJA: prosimy, aby na zajęcia przychodziły wyłącznie zdrowe dzieci, bez objawów infekcji.
Zadanie przed:
WAŻNE: Dzieci podczas warsztatów będą pracować z produktami zawierającymi gluten, ale nie będą ich spożywać. Istnieje też możliwość pobrudzenia ubrań, dlatego prosimy o ich dostosowanie.