Dzieci lubią ciasteczka!

My też, dlatego wykorzystujemy je do zapamiętywania informacji o tym, jak korzystasz z serwisu, żeby lepiej go do Ciebie dostosowywać.

Dostępne ustawienia plików cookie:

sprawdź naszą politykę cookies

Chemia żywności 2

Seminarium
150 min
Seminaria
Przedmiot: Chemia
Miasto: Inne miejsce zamieszkania
Przygotowujemy niskobudżetowe zamienniki żywności
Podczas drugiego seminarium studenci będą kontynuować pracę nad katalogiem, poznając zasady kuchni zero waste. Dowiedzą się, w jaki sposób chemia pozwala wydłużać termin przydatności żywienia a także, ile marnujemy rocznie jedzenia. Studenci przygotują również pełnowartościowy posiłek z resztek dostępnych w domu produktów.

Podczas cyklu seminariów studenci pracują metodą projektową. W zależności od dynamiki pracy grupy kolejność i tematyka spotkań może ulec nieznacznej zmianie. Pełny opis specjalizacji znajdziesz TUTAJ.
Zadanie przed:
Najbliższe zajęcia będą poświęcone kuchni zero waste. Prosimy o przygotowanie następujących produktów:
1. oczyszczone obierki (np. po ziemniakach lub batatach),
2. oliwa (do smażenia),
3. przyprawy (według uznania).
Wykorzystany może zostać również przejrzały banan.