Dzieci lubią ciasteczka!

My też, dlatego wykorzystujemy je do zapamiętywania informacji o tym, jak korzystasz z serwisu, żeby lepiej go do Ciebie dostosowywać.

Dostępne ustawienia plików cookie:

sprawdź naszą politykę cookies

Jakie eksperymenty robimy w kuchni?

Wykład
45 min
Przedmiot: Chemia
Miasto: Wrocław
Wykład naukowy dla dzieci w wieku 8-9 lat we Wrocławiu
Czy wiesz, że podgrzewanie, mrożenie, a nawet tylko krojenie zmienia skład chemiczny naszego jedzenia?

Taki wykład naukowy to niecodzienna okazja, aby uświadomić dzieciom, że reakcje chemiczne nie zachodzą tylko w sterylnych warunkach laboratoryjnych, ale tak naprawdę towarzyszą nam przy codziennych czynnościach takich, jak na przykład gotowanie. Studenci m.in. poznają odpowiedź na pytanie: Jak wykorzystać ten sam produkt w kuchni i w laboratorium chemicznym? A także zastanowią się jakie związki chemiczne znajdują się w produktach spożywczych. Podczas wykładu nie zabraknie również prawdziwych eksperymentów chemicznych!

Przed zajęciami

Szczegóły miejsca zajęć:
RECEPCJA: Audytorium Chemii. Wydział Chemii Uniwersytetu Wrocławskiego. Wejście od Kampusu Grunwaldzkiego.
ODBIÓR: po zajęciach dzieci zostaną przyprowadzone na recepcję.
PARKING: Parking na terenie Kampusu Grunwaldzkiego, wjazd na kampus przez szlaban po podaniu hasła: „Uniwersytet Dzieci”
MAPA: https://goo.gl/maps/cyhtZXxf5DJzzh1H7
Informacje dodatkowe dla rodziców:
PUNKTUALNOŚĆ: przed wykładem będzie sprawdzana obecność oraz będą rozdawane indeksy i identyfikatory dla nowych studentów. Prosimy o przybycie 15-20 minut wcześniej. Ze względu na organizację zajęć oraz odpowiedzialność organizatora za uczestników, prosimy o punktualne odbieranie dzieci po zajęciach.
OBOWIĄZKOWO: identyfikator z imieniem i nazwiskiem oraz aktywnym numerem telefonu do rodzica.
ORGANIZACJA: prosimy, aby na zajęcia przychodziły wyłącznie zdrowe dzieci, bez objawów infekcji.