Dzieci lubią ciasteczka!

My też, dlatego wykorzystujemy je do zapamiętywania informacji o tym, jak korzystasz z serwisu, żeby lepiej go do Ciebie dostosowywać.

Dostępne ustawienia plików cookie:

sprawdź naszą politykę cookies

Czy żelki można zrobić w domu?

Warsztaty
60 min
Blok I
Przedmiot: Technologia żywności
Miasto: Warszawa
Zdrowe żelki istnieją, a studenci przekonają się, że są równie smaczne jak te ze sklepu. Dzieci dowiedzą się, jak wygląda proces produkcji żelków, następnie własnoręcznie je przygotują, by potem gotowe zabrać do domu i wraz z rodzicami zrobić testy smaku. Czy gotowe żelki ze sklepu na pewno są takie niezdrowe? By to sprawdzić, studenci porównają skład własnoręcznie przygotowanych domowych żelek i tych kupionych w markecie. Z pomocą prowadzącego i wolontariuszy wprowadzą w życie swoje, niekoniecznie oczywiste, pomysły na to, z czego mogą powstać domowe żelki. W końcowych testach smaku dzieci same się przekonają, czy ich wyroby są równie smaczne jak te ze sklepu. A może okażą się nawet smaczniejsze?

Przed zajęciami

Szczegóły miejsca zajęć:
RECEPCJA: wejście do budynku od strony szklarni.
SPRAWDŹ LOKALIZACJĘ ZAJĘĆ
PARKING: płatny parking koło basenu SGGW, wjazd na parking od ul. Ciszewskiego.
Informacje dodatkowe dla rodziców:
ORGANIZACJA: prosimy, aby na zajęcia przychodziły wyłącznie zdrowe dzieci, bez objawów infekcji.
ODBIÓR: po zajęciach dzieci zostaną odprowadzone na recepcję.
PUNKTUALNOŚĆ: miejsce zajęć jest oddalone od recepcji, spóźnione dzieci nie będą mogły dołączyć do grupy.
OBOWIĄZKOWO: identyfikator z numerem telefonu do rodzica/opiekuna.

UWAGA: na warsztatach studenci będą wytwarzać produkty spożywcze, które mogą zawierać następujące składniki: sok owocowy lub warzywny, agar. Produkty będą do zjedzenia po zajęciach. Prosimy poinformować przed zajęciami wolontariusza lub pracownika UD o ewentualnych uczuleniach pokarmowych dziecka.
Zadanie przed:
Masz swoje ulubione żelki? Przynieś je w zamkniętym opakowaniu (może być też puste opakowanie) na warsztaty.