Dzieci lubią ciasteczka!

My też, dlatego wykorzystujemy je do zapamiętywania informacji o tym, jak korzystasz z serwisu, żeby lepiej go do Ciebie dostosowywać.

Dostępne ustawienia plików cookie:

sprawdź naszą politykę cookies

Dlaczego czekolada jest brązowa?

Wykład
35 min
Przedmiot: Technologia żywności
Miasto: Kraków
Sobotni wykład o czekoladzie dla dzieci w wieku 6-7 lat w Krakowie.
Czekolada jest uwielbiana chyba przez wszystkie dzieci. Podczas wykładu studenci poznają historię i tajemnice produkcji tego słodkiego przysmaku. Dzieci usłyszą o tym, jakie były początki uprawy kakaowca i skąd jego cenne ziarna przywiezione zostały do Europy. Poznają też pewną niezwykłą cechę tego drzewa.
Uczestnicy prześledzą drogę, jaką w trakcie produkcji czekolady przechodzą ziarna kakaowca. Dowiedzą się, jakie znamy rodzaje czekolad oraz jaka jest najdroższa czekolada świata.

Przed zajęciami

Szczegóły miejsca zajęć:
RECEPCJA: przy szatni w głównym holu Pawilonu “Kotłownia” (budynek 10-06).
SPRAWDŹ LOKALIZACJĘ ZAJĘĆ
PARKING: możliwość parkowania na parkingu tzw. "Kotłowni", liczba miejsc ograniczona. Dostępne nieliczne miejsca parkingowe w okolicach Politechniki Krakowskiej w płatnej strefie parkowania. Zalecany dojazd komunikacją miejską.
Informacje dodatkowe dla rodziców:
ALERGENY: dzieci będą miały możliwość spróbowania pokruszonych ziaren kakaowca oraz czekolady, prosimy poinformować wolontariuszy o ewentualnych alergiach.

ORGANIZACJA: prosimy, by studenci nie wnosili jedzenia i picia na salę wykładową. Prosimy, aby na zajęcia przychodziły wyłącznie zdrowe dzieci, bez objawów infekcji. Zastrzegamy sobie prawo do niewpuszczenia dziecka oraz telefoniczną prośbę o jego odbiór.
ODBIÓR: po zajęciach dzieci zostaną przyprowadzone na recepcję.
PUNKTUALNOŚĆ: ze względu na organizację zajęć oraz odpowiedzialność organizatora za uczestników, prosimy o punktualne przyprowadzanie i odbieranie dzieci po zajęciach.

OBOWIĄZKOWO: identyfikator z imieniem i nazwiskiem oraz aktywnym numerem telefonu do rodzica.