Dzieci lubią ciasteczka!

My też, dlatego wykorzystujemy je do zapamiętywania informacji o tym, jak korzystasz z serwisu, żeby lepiej go do Ciebie dostosowywać.

Dostępne ustawienia plików cookie:

sprawdź naszą politykę cookies

Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa przed jedzeniem?

Wykład
35 min
Przedmiot: Biochemia
Miasto: Kraków
Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów, witamin i składników mineralnych jabłka doskonale odżywiają. Żeby były dla nas w pełni zdrowe, trzeba je umyć przed jedzeniem.
Na skórce owoców i warzyw znajduje się wiele bakterii, drożdży i związków chemicznych, hamujących proces dojrzewania.
Jaki mogą mieć wpływ na nasze zdrowie? Skąd bierze się uczucie lepkości pod palcami, gdy dotkniemy jabłek?
Podczas wykładu studenci dowiedzą się, dlaczego czasami nie widzimy brudu na owocach i warzywach oraz jak zobaczyć ten niewidoczny gołym okiem brud. Zrozumieją, dlaczego tak ważne jest porządne oczyszczenie zdrowych przysmaków przed jedzeniem oraz jak umyć je dokładnie i skutecznie.

Przed zajęciami

Szczegóły miejsca zajęć:
RECEPCJA: przy szatni, szatnia będzie obsługiwana.
MAPA: https://goo.gl/maps/YgmqmPm95wvqA7KVA
PARKING: możliwość parkowania na parkingu tzw. ""Kotłowni"", liczba miejsc ograniczona. Dostępne nieliczne miejsca parkingowe w okolicach Politechniki Krakowskiej w płatnej strefie parkowania. Zalecany dojazd komunikacją miejską.
Informacje dodatkowe dla rodziców:
ORGANIZACJA: prosimy, by studenci nie wnosili jedzenia i picia na salę wykładową.
Prosimy, aby na zajęcia przychodziły wyłącznie zdrowe dzieci, bez objawów infekcji.
ODBIÓR: po zajęciach dzieci zostaną przyprowadzone na recepcję.
PUNKTUALNOŚĆ: ze względu na organizację zajęć oraz odpowiedzialność organizatora za uczestników, prosimy o punktualne przyprowadzanie oraz odbieranie dzieci po zajęciach.
OBOWIĄZKOWO: identyfikator z imieniem i nazwiskiem oraz aktywnym numerem telefonu do rodzica.