Dzieci lubią ciasteczka!

My też, dlatego wykorzystujemy je do zapamiętywania informacji o tym, jak korzystasz z serwisu, żeby lepiej go do Ciebie dostosowywać.

Dostępne ustawienia plików cookie:

sprawdź naszą politykę cookies
Zapraszamy na spotkanie online - 27 lutego

Odpowiemy na kolejne pytania dzieci do bloku KURA

2021-02-19
Już w sobotę, 27 lutego kolejny naukowiec odpowie na pytania naszych studentów, które pojawiły się podczas realizacji warsztatów z pudełka edukacyjnego KURA. Zapraszamy na spotkanie online!

Naukowiec odpowie na pytania dzieci

Co dzieje się z jajkiem po ugotowaniu? Dlaczego z białka robi się piana? Czy chów klatkowy jest gorszy od wolnego wybiegu? Dlaczego jajka pękają podczas gotowania? Co zawiera żółtko, że wykorzystuje się je do produkcji farb? Dlaczego jajko ma kształt jajkowaty?

Na te i wiele innych pytań poznają odpowiedź studenci Uniwersytetu Dzieci w Domu, którzy kończą realizować Blok 1 – Kura. Zapraszamy na drugie spotkanie z naukowcem – dr Piotrem Klepackim, autorem warsztatów „Jakie właściwości ma jajko?”. Prowadzący odpowie na najczęściej pojawiające się pytania, które wysyłają studenci w ankietach po realizacji zajęć. Spotkanie będzie okazją pogłębienia wiedzy i zaspokojenia ciekawości dotyczącej JAJKA.

 
W trakcie spotkania dzieci wykonają drobny eksperyment, dlatego prosimy o przygotowanie materiałów wymienionych w mailu.

Prowadzący - dr Piotr Klepacki




Od dzieciństwa interesuję się przyrodą, zawsze cieszyło mnie znajdowanie odpowiedzi na pytania, które powstają w głowie kiedy czemuś się uważnie przyglądam. Jestem biologiem i etnologiem. Przez 15 lat pracowałem na Wydziale Biologii Uniwersytetu Jagiellońskiego, zajmując się naukowo m.in. roślinami użytkowymi i etnobotaniką. Pomagałem dzieciom i studentom odkrywać bogactwo świata żywych istot.

Od pewnego czasu nie jestem zawodowo związany z biologią, ale nadal rozwiązuję zagadki i szukam odpowiedzi - zajmuję się analizą danych w dużej międzynarodowej firmie.