Dzieci lubią ciasteczka!

My też, dlatego wykorzystujemy je do zapamiętywania informacji o tym, jak korzystasz z serwisu, żeby lepiej go do Ciebie dostosowywać.

Dostępne ustawienia plików cookie:

sprawdź naszą politykę cookies
Wykładowcy

dr inż. Tomasz Szablewski

Adiunkt w Katedrze Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności, Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, UP w Poznaniu.
Przeważająca część mojej pracy naukowej związana jest z problematyką jakości i higieny głównie produktów pochodzenia zwierzęcego. Biorę udział w wielu projektach badawczych, za które otrzymałem liczne nagrody, m.in. Nagrody Rektora UP w Poznaniu za oryginalne i twórcze osiągnięcia naukowe udokumentowane publikacjami.

Moje zainteresowania naukowe skupiają się wokół następujących zagadnień:

- aktywność przeciwdrobnoustrojowa promieniowania UV-C wobec mikroflory na powierzchni skorupy jaj konsumpcyjnych
- skuteczność przeciwdrobnoustrojowa modyfikowanego lizozymu i jego potencjał aplikacyjny
- występowanie grzybów mikroskopowych i ich metabolitów w jajach różnych gatunków ptaków
-ocena jakościowa jaj z różnych systemów utrzymania niosek
- systemowe podejście w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności.